CLUB HAND DEFORMİTESİ
Club hand deformitesi konjenital yani doğuştan oluşan el hastalıklarından birisidir.Bu deformite bebek anne karnındayken oluşan bazı problemler sonucunda oluşur.
İki tipi vardır:
- Radial club hand: Radiusun az gelişmesi(hipoplazisi) ya da olmayışını içerir ve elin baş parmağa doğru elbileğinden bükülmesi(radial deviasyonuna) sebep olan kas yapısının da bozukluğu ile birliktedir.Başparmak olmayabilir ya da küçük(rudimenter) olabilir,o taraf kaslar gelişmemiş olabilir.Bu tek başına olabilir ya da sistemik bir hastalığın ya da genetik sendromun parçası olabilir(kraniosinostoz,fanconi anemisi,holt-oram send. gibi)Tam bir fizik muayene yapılmalıdır,kardiak,hematolojik ve üriner sistem değerlendirilmelidir.(şekil 1) Tedavi deformitenin şiddetine ve eşlik eden durumlara bağlıdır.Hafif hipoplazi tedavi gerektirmez.Komplet radial aplazi yumuşak dokuları germek için alçılama,splint ve birinci yılda cerrahi olarak santralize edilerek yapılır.Santralizasyon yumuşak doku gevşetmesi,repozisyon ve ulna ucu üzerinde elin stabilizasyonunu içerir.
- Ulnar club hand: Elin ulnar ya da serçe parmağı tarafındaki kemik,kas gibi dokuların gelişim eksikliği sonucu olur.(ulnanın hipoplazisi ya da yokluğu) Çok sık olarak radius kısalmış ve eğridir,parmak deformiteleri yaygındır. Unlar club hand çok şiddetli deformiteler ile birlikte bulunabileceği için tedavi buna göre yönlendirilmelidir