Skip to main content

De Quervain Tendiniti

De Quervain Hastalığı(Tenosinoviti) Nedir ?

De Quervain hastalığı, başparmağı hareket ettiren tendonların—ekstansör pollicis brevis ve abductor pollicis longus—el bileği düzeyinde sıkışması ve iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir tendinit türüdür. Sıkışma sonrası oluşan iltihaplanma durumu tenosinovit tablosu olarak karşımıza çıkar.Bu durum, el bileği ve başparmakta ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığı gibi semptomlarla kendini gösterir.. Hastalığın patofizyolojisi, tendonların geçtiği tünelin (ilk ekstansör kompartman) daralması sonucu gelişmektedir..

Başparmağı yukarı kaldırma ve diğer parmaklardan uzaklaştırma işlevini yerine getiren tendonlar, el bileğinde başparmağın tabanına yakın bir bölgede yer alan bir tünelden geçmektedir. Tünelde meydana gelen kalınlaşmalar ve sertlikler, tendon kılıflarında oluşan ödemle birleşerek, başparmak hareketleri sırasında tendonların tünel içinde kayarak hareket etmesini zorlaştırır. Bu mekanizma, başparmak tabanında ağrıya ve el bileğinde hassasiyet hissine yol açar.

De Quervain Hastalığı-El bileğinde tendon sıkışması

De Quervain Hastalığı Bulguları nelerdir ?

El bileğinin başparmak tarafında ortaya çıkan ağrı, de Quervain hastalığının en belirgin semptomudur. Hastalık genellikle, başparmağı hareket ettirirken ya da el bileğini büküp çevirirken artan ağrı ile kendini gösterir. Bu ağrı genellikle başparmağın tabanına doğru ve yukarıda ön kola yayılım gösterir. Başparmağın kullanıldığı güçlü kavrama eylemleri ve el bileğinin rotasyonel hareketleri sırasında ağrının artması, hastalığın karakteristik bir özelliğidir. Ayrıca, ağrılı bölgede el bileğinde şişlik de gözlemlenebilir.

Bu belirtiler, hastalığın ilerlemesiyle birlikte günlük aktiviteleri etkileyebilir ve hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilir. Özellikle el işleri, yazma veya nesne tutma gibi faaliyetlerde zorluk yaşanabilir.

De Quervain Tenosinoviti

Tanı sürecinde, başparmağın yumruk şeklinde kapatılarak el bileğinin küçük parmak yönünde bükülmesi, ağrının ortaya çıkması açısından tipik bir test ( Finkelstein Testi) olarak kabul edilmektedir. Bu mekanik hareket, de Quervain hastalığının tanısında önemli bir ipucu sunar ve hastalığın varlığını doğrulamak için klinik değerlendirme sürecinde dikkate alınmalıdır.

Finkelstein Testi

Sebepleri Nelerdir?

De Quervain hastalığının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, tekrar eden hareketler ve el bileğinin aşırı kullanımı önemli bir risk faktörüdür.

Çoğunlukla, yeni yapmaya başlanılan zorlayıcı ve tekrarlayıcı hareketler sonrasında görülmektedir. Özellikle yeni annelerde, bebeklerini taşırken elin aldığı pozisyon; hamilelik ve emzirme dönemindeki hormonal dalgalanmaların etkisi, bu durumun ortaya çıkışını kolaylaştırır. Geçirilmiş el bileği kırıkları, travmalar ve alışık olunmayan kilolarla yapılan ağırlık egzersizleri sonrasında da de Quervain tenosinoviti gözlemlenebilir. Bunun yanı sıra romatoid artrit gibi inflamatuar eklem hastalıkları da tendon iltihabını tetikleyebilir.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

De Quervain hastalığının tedavisi konservatif (cerrahi olmayan) ve cerrahi yöntemler olarak iki ana başlık altında incelenebilir.

Konservatif Tedavi

  • İstirahat: El bileği ve başparmağın aşırı kullanımını önlemek için aktivite değişiklikleri önerilir.
  • Splint kullanımı: Bileği ve başparmağı sabitleyen bir atel, tendonların dinlenmesini sağlar.
  • İlaç tedavisi: Nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) iltihaplanmayı ve ağrıyı azaltmak için kullanılır.
  • Fizik tedavi: Tendonları güçlendirmek ve esnekliği artırmak için egzersizler uygulanır.
  • Kortikosteroid enjeksiyonları: Enflamasyonu doğrudan azaltmak için tendon kılıfına steroid enjeksiyonu yapılabilir. Steroid bölgedeki inflamasyonu baskılayarak ağrının azalmasını ve tendonların hareketlerinin normal dönmesini sağlar. Genellikle etkili bir tedavi yöntemi olsa da oluşabilecek yan etkiler nedeniyle tekrarlayan dozlarda steroid enjeksiyonlarından kaçınmak gerekir.

De Quervain hastalığı Cerrahi Tedavi Yöntemi

Konservatif tedaviye yanıt vermeyen vakalarda cerrahi tedavi önerilir. Cerrahi işlemde, sıkışan tendonları serbest bırakmak için tendon kılıfı genişletilir veya açılır. Bu işlem, tendonların daha rahat hareket etmesini sağlar ve ağrıyı azaltır. Ameliyat genellikle lokal anestezi altında sadece ilgili bölgenin uyuşturulması ile gerçekleştirilir. Cerrahi şlem sonrası birkaç hafta boyunca el bileği ateli kullanılır. Fizik tedavi ile tam fonksiyonel iyileşme sağlanabilir. ameliyat sonrası erken döenmde parmak hareketlerin oluşan ağrı düzelirken tam iyileşme genellikl 3-4 haftayı bulur.

De Quervain hastalığını nasıl önlerim ?

De Quervain hastalığını önlemek için tekrarlayan el bileği ve başparmak hareketlerinden kaçınmak, ergonomik çalışma koşulları sağlamak ve düzenli olarak el egzersizleri yapmak önemlidir. Ayrıca, el bileğinin aşırı zorlanmasına neden olabilecek aktivitelerde dikkatli olmak da önerilir.

  • Egzersizler: Parmak ve el bileğini güçlendiren germe ve kuvvetlendirme egzersizleri tendon sağlığını korumaya yardımcı olabilir.
  • Düzenli mola verme: Bilgisayar başında uzun süre çalışan veya el bileğini sık kullanan kişiler için düzenli mola vermek önemlidir.
  • Doğru duruş: El bileği ve başparmağı zorlamayacak şekilde doğru duruş ve ergonomi sağlanmalıdır.

De Quervain hastalığı erken teşhis edilirse, tedaviye yanıt genellikle iyi olur ve cerrahi gereksinimi azalmış olur.

DeQuervain Hastalığı( Başparmak Tendon sıkışması) nedeniyle amelyat ettiğimiz hastamızın görüşleri-1

DE Quervain Hastalığı nedeniyle ameliyat ettiğimiz hastamızın görüşleri-2

De Quervain Hastalığı Hakkında Bilgilendirici Video

De Quervain hastalığı hakkında bilgilendirici video- 2