Baş parmak kökü kireçlenmesi (1. CMC artriti)
Baş parmak kökü kireçlenmesi, başparmak tabanındaki kemiklerin eklem yüzeyini örten sağlıklı kıkırdak dokusunun kaybolması sonucu oluşan rahatsızlığa verilen isimdir. Zamanla birlikte yaşlanan, eskiyen ve yıpranan kıkırdak dokusu yerini düzensiz ve fonksiyonu zayıflamış kıkırdak dokusuna bırakır.
Baş parmak kökü kireçlenmesi ile ilgili videomuz
Başparmak kökü kireçlenmesi kimlerde görülür ?
Baş parmak kökü kireçlenmesi sıklıkla 45 yaş üstü bayanlarda görülmekle birlikte daha önce başparmak eklemi etrafındaki bağlarda yaralanma geçiren ya da bağlarında esneklik olan , başparmak köküne yakın bölgede kırık öyküsü olan , ailesinde benzer rahatsızlıkları olan kişilerde de görülme ihtimali yüksektir.
Başparmak ağrısı neden olur ?
Başparmak kökündeki kıkırdak doku hasarlandığında eklemde oluşan hasar nedeniyle parmak hareketleri zorlaşır. İlk zamanlarda hareketle birlikte ilerleyen zamanlarda da istirahat halinde bile ağrı ve şişlik şikayetleri oluşur. Hasarlı kıkırdak dokusu sağlıklı bir eklem gibi güçlü ve rahat hareket edemeyeceğinden parmak ile yapılan tutma, kavrama , çimdikleme gibi hareketlerde kuvvet kaybı , hareketi tamamlamada güçlük görülebilir. Bunun yanı sıra eklem hattındaki bozulmaya bağlı başparmak kökünde çıkık görüntüsünü andıran şiş ve büyük eklem görüntüsü gibi deformiteler görülebilir.
Başparmak kökü kireçlenmesi tedavisi nasıl yapılır?
Rahatsızlığın erken evrelerinde ameliyatsız tedavi yöntemleriyle rahatlama sağlamak mümkündür. Gün boyunca eklem üzerine buz ile soğuk uygulama yapmak , günde 1 ya da iki kere alınacak anti ınflamatuvar ilaçlar başparmak kökündeki inflamasyonu azaltacağından ağrı ve şişlik şikayetlerinde gerileme sağlayacaktır. Ayrıca başparmağı sabit tutacak şekilde el bilek splinti kullanılması eklem hareketini kısıtlayıp eklemin dinlenmesine ve iyileşmesine imkan sağlar.
Daha ileri olgularda eklem içini uygulanacak olabn steroid ile bir kaç ay süre için rahatlama sağlanabilir. Ancak steroid enjeksiyonu her ağrı şikayeti oluştuğunda tekrarlanabilecek bir tedavi yöntemi değildir. Çünkü uygulanan tekrarlayan dozlarda steroid uygulanması farklı yan etkilere yol açabilir.
Tüm bu tedavi yöntemlerinden fayda görmeyen hastalarda ameliyatla tedavi seçenekleri düşünülmelidir.Başparmak kökü tabanı kireçlenmesi için tanımlanmış ve kullanılmakta olan pek çok farklı cerrahi işlem vardır.
Başparmak kökü kiraçlenmesi ameliyatı nedir?
Cerrahi prosedürlerden biri eklem içinde kemiklerin kaynaştırılmasıdır ki bu yöntemin uygulanması eklem hareketini kısıtlar. Bir başka seçenek eklemin hasar görmüş parçasının çıkarılıp, kas kirişinden (tendon) doku nakliyle veya yapay maddelerle yeniden yapılandırılmasıdır. Diğer bir cerrahi yöntem 1. karpometakarpal artroplastisi olarak bilinen yapısı bozulmuş kıkırdan ve kemiklerin bölgeden uzaklaştırılıp, eklem çevresinden bulunan kas tendonlarının rotalarını değiştirerek başparmak ve el bileği kemikleri arasına tampon vazifesi görecek şekilde yerleştirilmesi işlemidir. Ağrı şikayetini azaltmakla birlikte, azalmış olan eklem hareketinde de rahatlama saglar.
Cerrahi sonrası birkaç hafta için alçı uygulanır. Genellikle fizik tedavi uzmanının içinde olduğu bir rehabilitasyon programı elinizin kuvvet ve hareketini kazanmanıza yardımcı olur. Rehabilitasyon programını başında hareketlerde zorluk ve rahatsızlık hissedebilirsiniz ancak zamanla bunlar azalır. Cerrahiden sonar tamamen iyileşme birkaç ay alır.
Baş parmak kökü ağrısının kapalı kameralı yöntemle ameliyatı nasıl yapılır?
Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile 1.9 ve 2.4mm kalınlığında optik kameralar geliştirilerek bu küçük eklemlerin kameralı yöntem ile görüntülenebilir hale gelmesi sağlanmıştır. Kameralar yoluyla ekelm görüntülenerek eklemde şişliğe neden olan yapısı bozulmuş dokular ve kireçlenmiş kıkırdak yüzeyler özel aletler yardımı ile temizlenir. EKlem yapısı bozulduğu için bir miktar dışarı doğru çıkmış başparmak eklemi de aynı anda yerine yerleştirilir ve aynı sorunun tekrarlamamsı için yine kapalı olarak askı sistemi ile sabitlenir.
Bu yöntem ile daha önce uygulanan açık cerrahilerde görülebileek yara iyileşme sorunları azalmıştır. Diğer yöntemlerde kullanılan 7-8cm lik uzun yara izleri yerine başparmak kökü etrafında 1cm den küçük 2-3 adet kesi ile tüm işlemler yapılabilmektedir. Bu sayede ameliyat sonrası dönemde görülebilecek yara açılması, dikişi izi gibi problerin azalmasını sağlar. Ameliyat sadece kolun uyuşturulması ile hasta uyutulmadan yapılmaktadır. uygulanan anestezi tekniği ile ameliyat sonrası 6-8 saat boyunca uyuşukluğun devam etmekte, ağrının en ağır olabileceği bu döenm hastalarımız için son derece rahat ve konforlu geçmektedir.
Ameliyat sonrası herhangi bir alçı yapılmadığı için elin ve parmakların erken dönemde kullanım sağlanmakta ve hastanın fizik tedavi programına hemen alınması mümkün olmaktadır.
Daha önceki yöntemlerde tarif edilen el bölgesinde kullanılan tendonların alınmasına ihtiyaç olmadığı için ameliayt sonrası döenmde elde daha az sorun olmaktadır. Tüm bu avantajları nedeniyle elin erken kullanımımı mümkün olmakta elde güç kaynı oluşma ihtimali azalmaktadır.
Sonuç olarak kameralı sistem ve askı yöntemi il başparmak kökü kireçlenme tedavisi hasta konforunu artırmakta erken kullanıma olanak sağlamaktadır.
Başparmak kökü kireçlenmesi nedeniyle kapalı yöntemle ameliyat olan hastanın görüşleri -3