Hasta Bilgilendirme
Çekiç parmak nedir? ( Mallet Finger )
Çekiç parmak deformitesi parmağın aldığı darbe sonucunda, parmak ucunu yukarı kaldırmaya yarayan tendonların hasarlanması ile oluşan şekil bozukluğuna verilen isimdir. Parmağı yukarı kaldırmaya yarayan(düzleştiren) tendon (ekstansor tendon) parmağın en uç boğumundaki kemiğe (distal falanks) yapıştığı bölgede yaralanmıştır. Bu yaralanma sonrası parmak ucu aşağı bükük şekilde kalır ve oluşan deformite çekiç şekline benzetildiğinden çekiç parmak olarak adlandırılır. Çoğu zaman parmak üzerinde hiçbir kesinin olmadığı kapalı yaralanmalar sonrasında görülür.
Hastaya parmağı düzleştirmeye çalışması söylendiğinde bunu yapamaz, ancak diğer eli veya muayene eden doktor tarafından parmak düz pozisyona getirilebilir.
Başlangıç döneminde bazı hastalar parmağını tam düzeltebilse de zaman içinde bu esneklik tamamen kaybolur ve parmaın diğer eklemlerini de etkileyecek biçimde şekil bozukluğuna yol açabilir. Doğru tedavi edilmeyen olgularda parmak ucunda sertlik, parmak fonksiyonlarında bozulma be şiddetli ağrı ortaya çıkabilir
Mallet finger ağrı yapar mı?
Mallet finger, parmak uçlarındaki bir tendonun kopması sonucu meydana gelen bir yaralanmadır. Bu tür bir yaralanmada, genellikle parmağın uç kısmındaki eklemde ciddi bir ağrı, şişlik ve hassasiyet gözlemlenebilir. Yaralanmanın şiddetine ve tendon kopmasının derecesine bağlı olarak, ağrı ve şişlik ilk günlerde oldukça belirgin olabilir.
Yaralanma anında ve ilk günlerde parmak ucunda şiddetli ağrı oluşması yaygındır. Bu ağrı, yaralanmanın neden olduğu iltihaplanma ve ödem nedeniyle daha da artabilir. Parmak uçındaki şişlik, parmağın doğal hareket açıklığını kısıtlar ve parmak ucunda rahatsızlık hissine neden olur. Bu durum, parmağın uç kısmında yoğun bir ağrı ve hassasiyetle birlikte, günlük yaşam aktivitelerini zorlaştırabilir.
Şiddetli ağrı ve şişlik, parmak uç kısmındaki tendonun kopması sonucu meydana gelen hasarın doğal bir belirtisidir. Tendon kopması, parmağın doğal hareket yeteneğini etkileyebilir ve bu durumun ağrı ile birlikte olması oldukça yaygındır. Ayrıca, ağrı genellikle yaralanma bölgesine doğrudan dokunma veya baskı uygulandığında daha da şiddetlenir..
Çekiç Parmak Tedavisi nasıl yapılır?
Darbeden sonra erken dönemde buz uygulaması ve nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar parmak ucunda oluşacak ağrı ve şişliğin önlenmesi için faydalı olacaktır. Hastanın parmağına gelen darbenin şiddetine bağlı olarak bazı durumlarda tendon kopmasına kemik parçanın kırılması da eşlik edebilir. Kemik kırığı oluşmayan olgularda dışardan temin edilecek bir çekiç parmak ateli 8 hafta süreyle doğru şekilde uygulanması durumunda ameliyatsız tedavi mümkün olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta da bu 8 haftalık süre boyunca parmağın pozisyonun korunması , günlük aktivitelerle oluşabilecek bozulmanın anında düzeltilmesi gerektiğidir.
Mallet finger ateli ne işe yarar?
Uygulanan mallet finger ateli parmağı sürekli olarak ekstansiyon (düz) pozisyonda tutarak kopan tendon uçlarının birbirine yakın durmasını ve zaman içinde iyileşmesini sağlar. Atelin içinde sabitlenen parmak hareket etme şansı olmayacağı için iyileşme dokusu oluşması için fırsat bulur.
Mallet finger ateli kaç gün kalmalı?
Atel ile tedavi planlanıyorsa toplam 8 hafta günde 24 saat boyunca atel takılmalı , bu süre sonunda ilave 6 hafta boyunca da atel gündüzleri çıkarılıp geceleri uyurken tekrar takılmalıdır.
Kemik kırığı izlenmeyen hastalarda ortopedi malzemeleri satan yerlerden temin edilebilecek çekiç parmak ateli 2 ay süre ile parmaktan hiç çıkarmadan uygulanır.
Mallet finger ameliyatı nedir?
Bazı durumlarda parmak ucundaki tendon yaralanmasına ilave olarak kemik parça kopması eşlik edebilir. Bu nedenle mallet finger olduğu düşünülen her hastada ilgili parmağa ait röntgen görüntüleri mutlaka incelenmeledir.
Röntgen görüntüsünde kemik parça kopması da saptanması durumunda ameliyatla tedavi ilk seçenek olmalıdır.
Ameliyatı sırasında genellikle lokal anestezi kullanılır, bu da sadece parmağın uyuşturulması ve çevresindeki dokuların his kaybı yaşamasını sağlar.
Kemik parçalarının uygun şekilde hizalanmasını sağlamak amacıyla genellikle iki adet tel kullanılır. Bu teller, kemik parçalarını stabil bir pozisyonda tutarak iyileşmesini sağlar.
Mallet finger ameliyatı ne kadar sürer?
Ameliyat genellikle lokal anestezi ile yapılır ve hastadan hastaya değişmekle birlikte 20 ile 30 dakika arasında sürer.
Ameliyat sonrası ne yapmak gerekir?
Ameliyatta Parmağın en uç iki boğumunu düz tutacak bir tel konulduğu için 2 ay süreyle hastanın parmağını bükmemesi önemlidir. 2 ay sonunda kemik ve tendon iyileşmesi tamamlandığında teller çekilir ve parmak hareketleri için rehabilitasyona başlanır